Kako provesti kišni vikend

Novembarsko sivilo usred jula meseca obojiće ovaj vikend. Ja sam neko ko obožava leto i svaki vikend nastojim da provedem u prirodi pored vode. Medjutim, jutros me čekalo iznenadjenje. Novembarski dan u julu. Promena prija, a ja imam novu, lepu pidžamu, tako da ću veći deo dana provesti uživajući u dokolici. Radiću samo ono što volim u društvu ljudi koje volim.

 

Ovo je moj recept za savršen vikend:

 

1. Voće

Zaista verujem da je voće rajska hrana. Svaki svoj dan započnem tako što u blender stavim voćkice koje imam, neke lepe začine, malo vode i nakon par trenutaka eto mene u raju. Čarobni napitak sipam u neke lepe čaše i uživam u boji, ukusu i osećaju da zahvaljujući ovim smutijima jedva čekam da ujutru iskočim iz kreveta.

voce-ujutru

 

2. Joga

Lepo je kada se ujutru protegneš, onako ko mačka, pomalo lenjo, pomalo meko kao neko ko ima ceo dan pred sobom, samo za sebe. Još lepše je kada svoj dan počneš laganom jogom, jer osim fizičkog istezanja jogom istegneš i pročistiš i svoj um na kojem se tokom stresa radne nedelje nakupilo podosta prašine.

[tweet bird=”yes”] Joga je sjajan način da oduvamo stres i uživamo u vikendu u potpunosti.[/tweet]

joga

 

3. Knjiga

Leto je vreme odmora i putovanja. Ako uživate u dalekim destinacijama a niste baš u mogućnosti da ih sebi priuštite sada i odmah, onda je kultni putopis „U potrazi za staklenim gradom“ pravi izbor. Dva drugara Željko Malnar i Borna Bebek kreću iz Jugoslavije, preko Grčke, pa nastavljaju kroz Tursku, Iran, Indoneziju, Indiju, Avganistan, Tibet…. Osim što ćete imati osećaj da ste posetili svaku od zemalja koje opisuju, preko otkrivanja paralelnih svetova i mističnih tajni imaćete osećaj da ste otkrili sebe.

“Ako tako nešto postoji, onda postoji i put. Put odeđuje cilj.
Šta ćemo sada?

Dalje, uvek dalje.”

Odlomak iz knjige

 

knjiga u potrazi

4. Mobilna aplikacija “21 gratitude challenge”

Vežbanje zahvalnosti

Kada se distanciramo od svakodnevne užurbanosti i mnoštva obaveza, dobijemo više vremena za razmišljanje. Da li ćemo se usredsrediti na dobre ili loše stvari, na ono što imamo ili na ono što nemamo, zavisi samo od nas. Mozak može da se istrenira da vidi pozitivne stvari. Kada počnemo da razmišljamo na čemu smo sve zahvalni u svom životu, uvidimo koliko smo zapravo srećni. To onda dotakne svaku oblast našeg života. Kada razmišljamo na taj način srećniji smo, zdraviji, produktivniji, postajemo bolji prijatelji i partneri.

Nije to uvek lako, zato je neko osmislio divnu aplikaciju za mobilni telefon 21 gratitude challenge. Aplikacija je besplatna, a potrebno je da narednih 21 dan izdvojite par minuta vremena i razmislite čime ste zadovoljni. Možete pisati direktno u aplikaciju, a možete i uzeti neku lepu svesku samo za tu namenu. Kako god više volite. Aplikacija vam svakoga dana postavlja različite izazove, meri koliko umete da budete srećni, vodite dnevnik zahvalnosti, a sve to uz mnogo praktičnih saveta. Cilj je da naučite da razmišljate pozitivno.

Jednom kada oluja prođe,nećeš moći da se setiš kako si je preživeo.

Nećeš biti siguran ni da li je oluja zaista prošla.

Ali jedna stvar će biti sigurna.

Kad preživiš oluju, nećeš biti ista osoba kao pre nje.

Upravo zbog toga oluje i postoje.

Haruki Murakami

 

mobilna aplikacija

 

5. Bioskop

 

Ako ste u Novom Sadu – blago vama. Ako niste – vikend je, imate vremena da se organizujete i sebi priuštite gledanje nekog filma u 4dx formatu. Otvoren je najveći i najmoderniji bioskop “Cinestar”. Gledanje filma postaje jedinstveni događaj gde imate osećaj da ste uskočili pravo u filmsko platno, direkno u sam centar dešavanja. Moja preporuka za ovaj vikend je Legenda o Tarzanu. Uživaćete u odličnoj radnji, sjajnim efektima i prelepim Margot Robbie i Alexander Skarsgard.

Udahnite duboko vikend je zvanično počeo.

Margot-Robbie-Alexander-Skarsgard-legend of Tarzan

Share

2 comments on “Kako provesti kišni vikend”

  1. July 15, 2024 at 9:38 pm

    Hvala na ovom divnom tekstu. Još malo je ostalo od vikenda, ali ću tekst podeliti jer su predlozi univerzalni… I hvala na podsećanju na divnu Malnareru knjigu. Ja sam svoju zagubila, a ne znam gde bih je više ovde u Srbiji nabavila…

  2. Mimi
    July 15, 2024 at 5:21 pm

    Hvala Marina na divnim rečima 🙂 Što se knjige tiče bilo bi lepo da naprave neko reizdanje, do tada (koliko ja znam) samo u pdf formatu…

Comments are closed.