Palo Santo – Sveto drvo

Nedavno sam od drugarice na poklon dobila komadić drveta, koje “kada ga zapališ postane magično i celu  te obuzme”. I kao što mi je i obećala, posle prvog kontakta sa tim magičnim drvcem, ja sam se zaljubila u njegov miris i njegovu snagu. Drvo je zaista čarobno, a zove se Palo Santo, što znači sveto drvo. Raste na obali Južne Amerike.

I kao što to uvek biva kada se zaljubiš, želiš da ceo svet sazna za to. Tako je i sa magijom Palo Santa. Dodje mi da svima koje poznajem poklonim po jedno drvce, da uživaju u toj sjajnoj koncentranciji esencijalnih ulja koja ovom drvetu daje neodoljivu aromu, miris koji opija i lekovita svojstva. Pošto je to teško izvodljivo, ja vam poklanjam ovaj tekst. Dok ovo kucam, zastanem povremeno, duboko udahnem Palo Santo miris i nastavim.

Čarolija svetog drveta je u alhemijskom procesu koji se događa nakon njegove smrti. Da bi Palo Santo dobilo svoja magična i lekovita svojstva mora umreti isključivo prirodnom smrću starih stabala. Stabla žive do 90 godina, a nakon svog životnog veka moraju ostati još 4 do 10 godina u svom prirodnom staništu da bi se dovršila metamorfoza. Tek tada ožive sva njegova svojstva i postane mistično, sveto i lekovito.

Kada su ga otkrili, španski monasi su primetili da ovo drvo raste u nekoj vrsti harema. Jedno muško stablo uvek je okruženo velikim brojem ženskih stabala. Ženska stable žive manje od jednog veka, dok muška žive i preko 200 godina. Takođe su otkrili da drvo već vekovima koriste šamani u svojim obredima, i da su još stare Inke znale za njegova čudotvorna svojstva.

palo-santo-sveto-drvo

Jedna od najlepših osobina Palo Santo drveta je njegova sposobnost da, na energetskom nivou, pročisti sve sa čime dodje u kontakt. Ono što je meni bilo čudno jeste ta moja opčinjenost njegovim mirisom. Onda sam počela da istražujem, da se raspitujem i saznala da podjednako efikasno pročišćava prostor i ljude. Šamani kažu da je to moje oduševljenje znak emotivne i duhovne pročišćenosti. Kažu, da  sa druge strane, postoje ljudi kojima miris Svetog drveta ne prija (da li je moguće, pitam se ja ). Međutim, vremenom, kako proces pročišćavanja napreduje i oni počinju da uživaju u dobrobitima ovog drveta. To je zato što Palo Santo ima moć da privuče pozitivnu energiju i odagna negativne misli. Pomaže ljudima da se koncentrišu i produbljuje meditaciju.

Od strugotina drveta možete skuvati čaj koji je odličan za smirenje, imunološki sistem, ublažava prehladu i glavobolju i generalno, pomaže brži oporavak od bolesti.

Postoje strogi lokalni zakoni koji zabranjuju seču ovog drveća u amazonskim kišnim šumama, čak, zakon ne dozvoljava da budu sklonjena nakon što umru prirodnom smrću, pre nego što protekne određeni broj godina.

Iskreno, uopšte nije važno da li verujemo u sve ono što kažu da Palo Santo može da učuni za nas, ali činjenica je da, kada zapalite komadić ovog drveta, niko neće moći da porekne osećaj mira, harmonije  i uživanja u sadašnjem trenutku koji nam pruža njegov slatki miris. Note bora, mente i limuna ispuniće vaše nozdrve i naterati vas da duboko udahnete.

Share

One comment on “Palo Santo – Sveto drvo”

  1. April 20, 2024 at 1:12 pm

    Može li deci da se kuva taj čaj? Pitam za komšije sa sprata iznad 🙂

Comments are closed.