5 najtežih lekcija u jogi

Hello, my name is yoga and I will change your life.

Ovo je je jedna od najvećih istina o jogi. Prvo mi se uvukla pod kožu, a zatim, postepeno, neprimetno, počela je da menja moj život. Nabolje.

Neke lekcije na prvi pogled delovale su mi kao kazna, ali vremenom se sve iskristališe, svaka stvar se postavi na svoje mesto i u jednom momentu uhvatila sam sebe kako sam suštinski srećna. Tu gde jesam. Sada. Dišem i jedino što osećam je duboka, istinska sreća.

Da bih došla do te tačke u svom životu morala sam preći dug put i naučiti neke mnogo teške stvari. Ovo je spisak najtežih stvari koje sam naučila u jogi.

Dišeš – možeš

Udahni duboko punim plućima. Izdahni sav vazduh iz pluća.

Uglavnom svaki čas joge počnem sa vežbama disanja. Pravilno disanje je osnova svake asane, svakog pokreta i prati svaku meditaciju. Uskladiti pokret i disanje je prilično jednostavno, pogotovo kada slušaš glas instruktora. Medjutim, jednostavno i lako nisu sinonimi.

Sećam se kako me je na početku nerviralo to silno disanje na času. Kao da ja ne znam da dišem, pa sad treba to neko da me nauči.

Udah, izdah…nervira me ovo disanje…

Udah, izdah…onesvestiću se od toliko kiseonika..

Udah, izdah…oh, kako ovo opušta..

Udah, izdah…šta? Već gotovo? Hoću još da dišem punim plućima. Hoću da osetim svaki udah, svaki unos kiseonika u moje telo. Kao kada provetravam sobu. Disanjem povetravam svoje biće, i mnogo mi prija.

Bilo je potrebno mnogo vremena da počnem da uživam u svakom svom udahu. Mnogo pranajame, mnogo asana, mnogo uskladjivanja sa sobom i svojim telom.

Medjutim, kada sam jednom konačno uspela da osvestim svoj dah, shvatila sam da iza svog tog nesvesnog disanja stoji ogromna magija. Magija koju nesvesno pokrećem. Kada to možemo, možemo šta god da zamislimo.

Najteze lekcije

Ne uporedjuj se sa drugima

Zatvorimo oči, slušajmo šta nam telo govori i uživajmo u svom današnjem dostignuću. Ne uporedjujemo se sa drugima. Mi smo posebni, jedinstveni i drugačiji od svega što nas okružuje. Trudim se da na svakom času ponovim ove rečenice mojim joginima.

U jogi nema takmičenja. Svako ima svoju prostirku, svoj prostor i svoje vežbanje. Nema gledanja u druge, nema uporedjivanja. Činjenica da osoba na prostirci pored naše može da dubi na glavi pola sata, ne znači da treba da se osećamo kao gubitnici. Nećemo otići kući i svaki slobodan trenutak posvetiti  stoju na glavi, da bismo na sledećem času bili bolji od nekog drugog. Veoma je važno znati da nema boljih, niti lošijih u jogi. Čas joge, kao uostalom i život, bi bio mnogo dosadniji da svako vežba na isti način, da je svaki prijatelj isti ili da su svi dani koje živimo nalik jedni drugom.

Svako je drugačiji i to je ono što život čini interesantnim. Uživaj u svojoj jedinstvenosti i ne uporedjuj se sa drugima.

Uživaj u svojoj jedinstvenosti i ne uporedjuj se sa drugima.

Isključi kritičara u sebi

Nikada ne znamo šta je ko doneo na čas, u kakvom je stanju došao, kakav mu je život ili šta oseća. Istinski poznajemo samo sebe, i na sebe treba da se koncentrišemo. Da učinimo sve što možemo da svakim udahom budemo najbolja verzija sebe.

Zagledajmo se u nečije lice. Šta vidimo?

Ono što vidimo u drugome je odraz nas samih. Kada kritikujemo druge, mi kritikujemo i sami sebe. Zato je izuzetno bitno truditi se da svesno isključimo kritičara u sebi. A kada se pojavi, da dobro oslušnemo ko i na koji način govori iz nas.

Pogledajmo ljude koji vežbaju pored nas. Zagledajmo se u lica prolaznika. Svako ima svoju priču. Svako se trudi da je živi najbolje što ume. Ne kritikujmo druge. Ne kritikujmo sebe.

Ono što vidimo u drugome je odraz nas samih. Kada kritikujemo druge, mi kritikujemo i sami sebe.”

lekcije-u-jogi

Tačno si tamo gde treba da budeš

Ako previše forsiramo sebe da uradimo odredjenu asanu mozemo da se povredimo. Sa druge strane, ukoliko se ne trudimo dovoljno, nećemo napredovati.

Tačno smo tamo gde treba da budemo. Uživajmo u svemu što nam je u ovom momentu dato, ali ne zaboravimo da radimo na sebi da bismo napredovali. Zvuči jednostavno. I zaista, vremenom, kako napredujemo u jogi, shvatimo da je kada radiš na sebi napredak neminovan. Ne treba biti nezadovoljan što u ovom trenutku ne možemo da dubimo na glavi, već treba biti svestan da pre samo pola godine, mnoge stvari koje nam se sad podrazumevaju, nismo mogli ni da zamislimo.

Tačno si tamo gde treba da budeš. Uživaj u tome. Život napreduje, napreduješ i ti.

Posle nekog vremena, možda ćemo baš na ovaj period života gledati sa setom. Ne gledajmo u prošlost, ne brinimo o budućnosti. Sve što postoji je sadašnji trenutak.

Kada prestanemo da previše forsiramo svoje telo da savršeno odradi odredjenu asanu, kada prestanemo da forsiramo sebe, život, ljude, okruženje… i prepustimo se sadašnjem trenutku u kojem činimo najbolje što možemo, tada ćemo pronaći unutrašnji mir.

Potrebno je puno raditi na sebi, puno pokušaja, padova, ustajanja ali kada jednom konačno otkrijemo sebe, shvatimo da ćemo posle svakog pada ustati. Ustajali smo i ranije, tako će biti i nekog narednog puta. Sada stojimo, uživajmo u tome. Dopustimo da nas to osećanje ispuni u potpunosti, neka ispuni i srce i dušu i um. I onda, vidimo da smo tačno tamo gde treba da budemo. I celo biće ispuni istinski osećaj sreće.

Joga nije rad na spoljašnjem izgledu, joga je rad na unutrašnjem biću

Hoću li smršati ako se budem redovna na časovima?

Sigurno da hoćeš, ali… hoćeš li onda biti srećna ili ćeš sebi postaviti neki novi, nedostižniji cilj?

Sa svakim udahom, mi na času joge učimo da budemo prisutni ovde i sada i da uživamo u sebi i svom telu baš onakvom kakvo jeste. Učimo da prihvatimo sebe, da volimo sebe. Učimo da ne ide od napolje ka unutra, već obrnuto.

Uživaj u sadašnjem trenutku

Veš. Nisi raširila veš. Počinje deo časa kada instruktor kaže da se opustimo i ne mislimo ni o čemu. I onda naš um počne da igra ping pong sa našim mislima. Plati račun. Još koliko ima do plate? Neću sada da mislim o tome. Sada sam na času joge i hoću da se opustim. Zamišljam nešto lepo. More. Gde bih ove godine mogla na letovanje? Kolima ili busom? Kad mi ističe registracija? Moram da kupim čips posle časa.

Joga ima svog saučesnika u mučenju ljudi, a on se zove meditacija. Isključiti misli i uživati, mnogo je teže, nego što na prvi pogled izgleda. Postati svestan sadašnjeg trenutka. Kakav crni sadašnji trenutak, kad ne znam šta ću pre od obaveza?

Kada gledate decu vidite da oni savršeno uživaju u onome što trenutno rade. Postoji samo ta trenutna zanimacija i ništa više. Svi smo bili takvi. Onda smo odrasli i naučili da treba da brinemo. Na času joge, mi ponovo učimo da uživamo u sadašnjem trenutku. Učimo ono što smo zaboravili: da se isljučimo potpuno, jer ovo je jedino što imamo. Sadašnji trenutak i mir kada to shvatimo.

Mada, izbor uvek postoji. Birajte:

  1. možete da osetite taj mir i da dopustite da vas obuzme
  1. možete da mislite na nešto drugo i da propustite sadašnji trenutak

Izbor je na vama. Uvek je i bio.

Fotografije: pixabay.com

Share