Prepustite se i opustite

Često čujem pitanje da li početnici mogu da vežbaju jogu iako su nerazgibani i najverovatnije ne mogu da odrade sve poze kako treba. Naravno da mogu. Joga je proces u kojem uopšte nije potrebno savršenstvo. To je kao i život, nije nije savršen.

U stvari, ja stvarno verujem da je najbliže savršenstvu onaj ko zna kada treba da se odmori, ko ume da pobedi želju da bude najbolji, ko nema potrebu da se dokazuje, osvaja ili da svoje telo gura izvan njegovih granica. Savršenstvu smo najbliži onda kada naučimo da osluškujemo svoje telo, kada ga upoznamo i prihvatimo svaki dah i otkucaj srca.

Joga praksa nam omogućuje da se dublje povežemo sa samim sobom. Ona nam pomaže da smirimo um, kako bismo uspeli da čujemo glas srca, koji nam se obraća skoro nečujnim, nesvesnim šapatom.

joga-casovi

Za neke, prvi kontakt sa joga podlogom počinje tako što traže čvršće mišiće, zategnutije telo, tanji struk, ili samo prijatno opuštanje nakon napornog i stresnog radnog dana. Međutim, svi oni vrlo brzo shvate, da ono što je nekada bio samo kontakt sa podlogom, prerasta u kontakt sa vlastitim srcem i dušom. Jednom kada se posvetimo joga praksi, mi otvaramo put ka našim sećanjima, nadama, radostima, ljubavi, ali i teskobama kojih nismo ni bili svesni da postoje u nama. Kao stari tavan, koji je godinama zatvoren, kada se jednom otvore prozori na njemu, svu prašinu vetar oduva napolje.

Joga čas doživite kao mesto za igru, mesto gde nestaje ego, gde smo svi jedno, svi smo isti, jedinstveni i neponovljivi. Na joga času prihvatamo druge onakvima kakvi jesu I trudimo se da osetimo pravu istinsku ljubav prema svakom biću. Asane jačaju telo, ali jačaju I srce I um, pa tako postajemo jaki I uspevamo da se izborimo sa svim izazovima koje život postavi pred nas.

Tako da, odgovor je: DA. Možete pohađati časove joge čak iako niste razgibani, ili ne možete da uradite sve poze. Asane doživite kao izazov, ali ne samo izazov svom telu, već i vašim reakcijama, zadovoljstvima, veri, saosćanju i vašoj moći da se usredsredite. Posvetite se maksimalno joga času, bez obzira koliko vam se čini da možete malo da uradite. Kada legnete na joga prostirku, znajte da ste tačno tamo gde trebate da budete. Radite nešto za sebe i vaše telo će vam to višestruko uzvratiti

Zasijate. Širite ljubav. Radite jogu. 

Share