Meditacija za početnike

Probala sam, nije da nisam. Jednostavno, ništa se nije dešavalo. Nema prosvetljenja, nema oslobadjanja od stresa. Ničega. Sednem da meditiram, zauzmem udoban položaj i hop.. evo me ja sam meditant. I onda igranka počinje…nadolaze mi sve one misli koje želim da zaboravim. Odjednom postanem jako pametna pa se setim šta je trebalo da kažem danas, umesto što sam prećutala…ej, možda bih mogla da pošaljem kumi mail, da je obavestim da su počela velika sniženja po gradu…kad sam već kod toga trebala bih da kupim i deterdžent za suđe…sutra je Bojanu rođendan, ubeležiću to u telefon, čim završim sa meditacijom i nalakiram nokte….

Nakon više od pola sata meditiranja jedino što mi je bilo jasno je da ne razumem čemu ova meditacija služi, osim da te sludi….Oslobađa od stresa malo sutra! Dok nisam sela da meditiram, nisam ni razmišljala o tome šta sve treba da obavim, i evo sad zatičem sebe kako sam nervoznija nego pre meditacije, zato što imam gomilu obaveza. Nista neću stići!

Polako.. smirujem sebe i odlučim da obavljam stvari jednu po jednu, i to naravno prvo one koje su najbitnije. Uključujem komp i počinjem da kuckam kumi mail…

meditacija-joga

Svaki pocetak je težak. Znam da zvuči kao floskula, ali zaista je tako. Kada ne znaš gde treba da ideš, logično je da ćeš da se izgubiš. Ja sam to naučila na teži način, ali sam sigurna da uz malo predanosti, odlučnosti i nekoga ko će nas uputiti u pravom smeru, svako može pronaći svoj put ka svim onim divnim benefitima meditacije.

Zašto je meditacija važna?

Kada zauzmemo udoban, meditativni položaj, mi šaljemo signal svom telu da krene da se opušta. Usled stresa, vremenom se u našim ćelijama nagomilava negativnost. Dubokim meditativnim disanjem mi se trudimo da svesno izbacimo iz sebe akumuliranu napetost. Vremenom u tome postajemo sve bolji i bolji. Kroz meditaciju dolazimo u kontakt sa samim sobom, postajemo svesni sebe i svoje okoline. Meditacija snižava krvni pritisak, poboljšava san, i povećava naš ukupni osjećaj zadovoljstva i postojanosti, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo.

Kako početi?

Odvojite svakoga dana 15-20 minuta za druženje sa samim sobom kroz meditaciju. Za početak ugasite mobilne telefone i potpuno se izolujte. Neka to bude u doba dana kada vam najviše odgovara, rano ujutru dok svi spavaju, u toku dana, ili kasno uveče. Nema pravila, sami odredite šta vam najviše prija. Zauzmite udoban položaj, na stolici, krevetu, podu…i ovde je bitno da vam je prijatno.

Zatvorite oči. Predstava počinje. U početku vam se može činiti da vas vaše sopstvene misli bombarduju, ali ne brinite, to je normalno. Pustite ih neka prođu. Kada postanete svesni da je misao zaokupirala vašu pažnju, ponovo se koncentrište na disanje. Udah, duboko, punim plućima, a zatim izdah. Udah. Izdah. Ubrzo ćete primetiti da parada šarenih misli postaje sve ređa, i primetićete čak da postoji pauza od par minuta između svake. Sada je prilika da čestitate sebi jer vi zaista meditirate. Zapamtite da prednost uvek treba dati disanju. Koncentrišite se na to kako dišete.

Ukoliko ste apsolutni početnik u meditaciji, pokušajte da meditirate svaki dan, čitavu jednu nedelju. Budite istrajni i pratite sebe i izazove sa kojima se suočavate. Ne postoje strogo ucrtana pravila. Bitno je da vam je udobno i da se koncentrišete na disanje. Ukoliko ste u mogućnosti, pustite muziku, zapalite mirišljavi štapić (ja trenutno koristim darshan) i napravite potpuni ugođaj za sebe, jer meditacija je samo vaših 15 minuta. Zaslužili ste to vreme koje ćete odvojite samo za sebe.

Share

One comment on “Meditacija za početnike”

  1. July 15, 2024 at 6:45 pm

    Hvala puno!
    I ja sam pokušavala, ali koncentrišući se na disanje, zaspim.
    Nisam sigurna da li je to dobro, ništa od meditacije.

Comments are closed.