Joga na Divčibarama

Poslednje tople dane u oktobru iskoristila sam na najbolji mogući način. Spojila sam tri moćne stvari: planinu, jogu i sunce, i otišla na Divčibare, na joga vikend.

Na samo 170 km od Novog Sada nalazi se Divčibare. Leži na nadmorskoj visini od 980 m, a zahvaljujući ruži vetrova, Divčibare su jedinstvena vazdušna banja u kojoj se ljudski organizam oporavlja četiri puta brže od kardiovaskularnih oboljenja, plućnih bolesti i oboljenja krvi. Kada se tome dodaju i joga asane pod otvorenim nebom, jasno vam je da je u pitanju vikend koji oporavlja i puni baterije.

suma-meditacija

Na jednom mestu našli su se instruktori i ljubitelji joge, puni pozitivne energije. Druženje je počelo uz joga čas, a potom smo upoznavanje nastavili uz prijatnu večeru. Energije su se poklopile i druženje je trajalo do kasnih večernjih sati.

Jutra na planini su naprosto magična. Mi smo bili smešteni u Vili Vila, koja je okružena šumom koja neprekidno mami da uživaš u svakom trenutku jutra. Kada si medju drvećem, visoko na planini, disanje postaje dublje, misli mirnije a telo osveženo. Osetiš da si u harmoniji sa sobom i prirodom.

Joga čas na Crnom vrhu okupanom suncem, nam je svima omogućio da dovedemo um i telo u ravnotežu. Naizmenično disanje i vežbanje podseti nas na činjenicu da možeš biti izdržljiv i jak, bez potrebe da ispoljavaš javno svoju snagu. Čist planinski vazduh, cvrkut ptica i zujanje bubica produbi nam dodir sa prirodom. Onda zatvorimo oči i svako na svoj način joga čas pretvori u samospoznaju, samolečenje i samoučenje.

joga divcibare

Činjenica da dolazi jesen nam je omogućila da ove sunčane dane doživimo kao poklon i da osetimo potrebu da maksimalno iskoristimo vreme da napunimo baterije za predstojeće kišne dane. Svaki trenutak proveden na suncu pretvara se u meditaciju. Ljudi često povezuju meditaciju i pasivnost, ali ovde medju borovim stablima, mi smo došli do zaključka da drvosečama na primer, meditacija uopšte nije potrebna. Samo vazduh, priroda i mirne misli koje na ovakvim mestima dodju same od sebe, kada prestanes da ulažeš svesni napor.

Joga, druženje, sunce, borova šuma, meditacija, planina… Mir oko nas preplavio je i naše biće. Zvuci prirode pojačali su tišinu šume i umirili buku u našim glavama. Snaga planine omogućila nam je da pronadjemo junaka u sebi i da mu pomognemo da se na pravi način suoči sa problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Share