Joga na Divčibarama

Poslednje tople dane u oktobru iskoristila sam na najbolji mogući način. Spojila sam tri moćne stvari: planinu, jogu i sunce, i otišla na Divčibare, na joga vikend. Ova prelepa druženja organizuje Siniša iz Fitnes Joga Ada Bojana.

Na samo 170 km od Novog Sada nalazi se Divčibare. Leži na nadmorskoj visini od 980 m, a zahvaljujući ruži vetrova, Divčibare su jedinstvena vazdušna banja u kojoj se ljudski organizam oporavlja četiri puta brže od kardiovaskularnih oboljenja, plućnih bolesti i oboljenja krvi. Kada se tome dodaju i joga asane pod otvorenim nebom, jasno vam je da je u pitanju vikend koji oporavlja i puni baterije.

suma-meditacija

Na jednom mestu našli su se instruktori i ljubitelji joge, puni pozitivne energije. Druženje je počelo uz joga čas, a potom smo upoznavanje nastavili uz prijatnu večeru. Energije su se poklopile i druženje je trajalo do kasnih večernjih sati.

Jutra na planini su naprosto magična. Mi smo bili smešteni u Vili Vila, koja je okružena šumom koja neprekidno mami da uživaš u svakom trenutku jutra. Kada si medju drvećem, visoko na planini, disanje postaje dublje, misli mirnije a telo osveženo. Osetiš da si u harmoniji sa sobom i prirodom.

Joga čas na Crnom vrhu okupanom suncem, nam je svima omogućio da dovedemo um i telo u ravnotežu. Naizmenično disanje i vežbanje podseti nas na činjenicu da možeš biti izdržljiv i jak, bez potrebe da ispoljavaš javno svoju snagu. Čist planinski vazduh, cvrkut ptica i zujanje bubica produbi nam dodir sa prirodom. Onda zatvorimo oči i svako na svoj način joga čas pretvori u samospoznaju, samolečenje i samoučenje.

joga divcibare

Činjenica da dolazi jesen nam je omogućila da ove sunčane dane doživimo kao poklon i da osetimo potrebu da maksimalno iskoristimo vreme da napunimo baterije za predstojeće kišne dane. Svaki trenutak proveden na suncu pretvara se u meditaciju. Ljudi često povezuju meditaciju i pasivnost, ali ovde medju borovim stablima, mi smo došli do zaključka da drvosečama na primer, meditacija uopšte nije potrebna. Samo vazduh, priroda i mirne misli koje na ovakvim mestima dodju same od sebe, kada prestanes da ulažeš svesni napor.

Joga, druženje, sunce, borova šuma, meditacija, planina… Mir oko nas preplavio je i naše biće. Zvuci prirode pojačali su tišinu šume i umirili buku u našim glavama. Snaga planine omogućila nam je da pronadjemo junaka u sebi i da mu pomognemo da se na pravi način suoči sa problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo.