Joga, sekta i cirkuska igračica

Kada sam pre par godina otišla kod lekara opšte prakse da pokupim rezultate vađenja krvi, lekarka i ja smo se nekako dotakle joge. Kada sam joj rekla da sam instruktorka joge ona se vidno ukočila i kao da sam primetila senku neprijatnosti na njenom licu. Uz nešto snebivanja, pitala me je da li sam religiozna a potom je usledilo i pitanje da li je joga sekta. Na to pitanje sam već imala spreman odgovor, jer sam ga čula mnogo puta do tada. Iskreno, malo me je zaprepastilo što mi je to pitanje postavila osoba koja mi je delovala obrazovano, načitano i koja mi se mnogo dopala, i mozda sam baš iz tog razloga u taj odgovor dala celu sebe.

Joga girl
Odgovorila sam joj da joga nije religija, i da jogini mogu, ali ne moraju biti religiozne osobe. Joga nema božanstvo koje obožava, verske službe, obrede, svete ikone, sveštenstvo, verska uverenja, uvođenje u red članova (inicijaciju ili krštenje), hramove i crkve. “Da nabrajam još?” pitala sam je tada. Ona se osmehnula i upitala me je: “A šta je onda joga?”

Joga je način na koji spajamo svoj individualni duh s univerzalnim duhom. Na najdubljem nivou naše duše one su već su jedno, a joga je napor da bi se osetilo to jedinstvo.

Njoj se odgovor dopao, i ubrzo je počela redovno da dolazi na moje časove, a vremenom smo postale jako dobre prijateljice. Godinu dana kasnije, nakon joga časa, uz čašu dobrog crnog vina ( daaa, jogini i to rade  ;)), podsetile smo se našeg prvog susreta i nekako spontano počele da odgovaramo na pitanja šta joga NIJE.

JOGA NIJE:

– Joga nije religija.

– Joga nije takmičenje.

– Joga nije “tamo neka poza” ili zadrzavanje u nekom nemogućem položaju.

– Joga nije ono što se dešava na joga času dok ste na svojoj prostirci.

– Suština joge nije da zategnete telo ili da nahranite ego.

– Joga nije cirkuska veština ili priprema za vežbe na trapezu.

– Joga nije način na koji ćete da zadivite prijatelje svojom elastičnošću.

 

Joga dance

Joga je način života

Joga je za svakoga.

Joga nam pomaže da postanemo svesni sadašnjeg trenutka.

Joga je način da osvestimo disanje i da ga razumemo. Da naučimo da kontrolišemo kako naše telo reaguje na stresne situacije.

Vezbajući jogu mi usvajamo univerzalne moralne vrednosti.

Joga ne služi samo da steknemo fleksibilnost u telu, već da tu fleksibilnost prenesemo i na svoj um. Fleksibilnost uma nam omogućava da proširimo svoju svest, da svesno smanjimo količinu negativnih misli i emocija, u korist pozitivnih.

Kada prihvatimo da joga nije takmičenje, to će uveliko promeniti našu joga praksu. Pošaljite ljubav ljudima koji nas okružuju, ali ostanite usredsređeni na sebe. Ljudski ego je taj koji voli da se takmiči. Znaćete da ste na dobrom putu kada osetite da u vašem umu preovlađuju harmonične misli, kao što su ljubav i podrška…

Meditacija je deo joge, a svrha meditacije je da postanete svesni sebe i svojih misli. To će vam pomoći da shvatite kako mislima utičete na emocije i na svoju stvarnost. Samim tim, postaćete svesni negativnih misli kada se pojave, blokada koje imate i kočnica koje vam ne dozvoljavaju da se u potpunosti ostvarite. Naučićete da ih prepoznajete, a potom i da svoj um usmerite ka pozitivnim mislima.

Vezbajući jogu naučićete da volite sebe i svoje telo. Da  poštujete  svoje mogućnosti i svoje granice. Kada ste u joga položaju, umesto da se upoređujete sa ljudima oko sebe, pošaljite ljubav u svaku ćeliju svoga tela. Prihvatite svoje telo takvo kakvo je, i volite sebe baš takve kakvi ste, baš tu gde jeste.

Neka je svaki dan ljubav i mi u njoj.

Share